Mensen designen

Mensen designen, hoe doe je dat?

Door een aantal stappen te doorlopen laten wij zien hoe het digitaal verwerken van een mens in in elkaar zit.

Het verbeelden van wie je bent in de juiste stijl of branding kan de identificatie van de doelgroep enorm versterken richting een product of dienst. Het creëert een vorm van empathie die er anders niet zou zijn voor het product, en zorgt voor herkenbaarheid bij de koper. Wanneer een persoon een afbeelding ziet, zal diegene namelijk geneigd zijn zichzelf hier in te herkennen. Maar hoe komt de vorm van mens dan tot stand en hoe resulteert dit in een paar vlakken in design?

Het design

Om een beetje richting te geven aan het designen, bestaan er een aantal regels wat betreft het tekenen van mensen. Ook hier zijn enorm veel regels voor en daarom kiezen we in deze blog voor het tekenen van dansende mensen als oefenmethode. Dit bestaat uit drie stappen, met een vierde bonus-stap van ons.

stappen-schetsen-mensen

Stap 1

De actielijn is een essentieel onderdeel bij het natekenen van mensen. Dit is de lijn die de richting, houding en dynamiek bepaalt van de beweging of stand van de mens. Deze lijn geldt als richtlijn voor jou, dus zolang dit ondersteunend is voor je eigen proces doe je je werk goed.

Stap 2

Daarna komen de basisvormen. Deze twee basisvormen zou je trapezes kunnen noemen aan de hand van hun vorm. Ze definiëren de borst en de heupen, er zit een klein verschil in vorm tussen man en vrouw. Vervolgens teken je het lichaam er omheen.

actielijn-mensen

Stap 3

De laatste stap is kleding toevoegen om de lichaamsvormen heen. Onthoud, de kleren vormen zich altijd om het lichaam heen. Hierom is het dus ook eenvoudig om de kleding over het lichaam heen te tekenen. Wat hierna volgt, is oefenen. Oefenen, oefenen en oefenen. Want dat baart kunst! Op deze manier creëer je meer gevoel voor de tekening zelf, en zorg je ervoor dat je onbewust deze drie stappen aanhoudt bij het tekenen van de vormen.

Bonus!

Nu de oefening van de kunst achter de rug is, komt de laatste stap: het digitaliseren. We willen natuurlijk mooie dingen maken, maar die dingen moeten wel hout snijden! Daarom hebben we het á la Ten Stripes uitgewerkt. Gelukkig beschikken wij over heel wat leuke stockfoto’s die we over de jaren hebben verzameld en één hiervan gebruiken we als voorbeeld. Namelijk deze:

Aan de slag!

Te beginnen met een schets van het plaatje.

Vervolgens is het de kunst om dezelfde drie stappen te doorlopen op digitaal gebied. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Het beeld van de schets is eenvoudig gecreëerd! Meteen wordt duidelijk wat de dynamiek van de personen is en deze wordt gedefinieerd door hoe expressief je de rode lijn uitbeeld. Deze expressie kan je terug laten komen door te bepalen aan welke kant de lichaamsdelen zitten ten opzichte van de actielijn. Nu volgt de stap: identiteit geven aan de schets!

Natuurlijk is dit beeld anders dan we gewend zijn bij Ten Stripes. Het blijft niet bij een authentiek kliekje, maar het design is ontwikkeld als strak product en het is uitgewerkt in donkere tinten. Zoals je kan zien zijn de vormen als leidraad gebruikt bij het bepalen van de houdingen en dynamische energie in de foto.

En omdat wij altijd zeggen: “Geef je bedrijf een gezicht”, hebben we dat bij deze ook nog even gedaan! Tadaa…

En nu jij!

Heel veel succes met het uitwerken van jouw human-design. Heb je toch eerst een goed verhaal nodig? Wij helpen graag.

Hoe verhalen tot stand komen?