Een schoon strand begint hier

Een schoon strand begint hier

Een lekkere vakantie…

“Met het Nederlandse weer is het niet moeilijk om te verlangen naar een parelmoer wit strand op Bali, met tropisch warme temperaturen en een zoete Tequila Sunrise in de hand. Genietend en zorgeloos flanerend loop je over het strand, met knisperend zand tussen je tenen en je handdoek om je nek.

Je legt je handdoek neer op een plekje waar de andere mensen ver genoeg van je vandaan zijn, zodat je  geen last van ze hebt en waar de zon nog lang genoeg blijft om te werken aan een gezonde bruine kleur op je huid. Na 10 minuten liggen voel je de eerste zweetdruppels al over je gezicht naar beneden rollen. De zonnebrand zal ondertussen wel goed ingetrokken zijn dus je staat op en zet je eerste stappen over het warme zand richting het verkoelende water.

Dat eerste golfje wat je enkels raakt voelt als een lekker koud biertje na een lange wandeling. Je zet nog drie stappen en laat je rustig in het water zakken om met een zucht van ontspanning je hoofd onder water te dompelen. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn.”

EN JA, DAT IS OOK ZO

We nemen je even mee in de werkelijkheid. Op het strand liggen namelijk naast schelpen vooral een heleboel

Dopjes

Plastic flesjes

Oude schoenen

Boodschappentasjes

Piepschuimbolletjes

Miljoenen uitgedrukte sigaretten

En al deze materialen vinden we straks weer terug in de buik van een aangespoelde walvis.

“Zo erg kan het toch niet zijn? Wie gooit er nou al dit afval daar weg?”.
1. Zo erg is het helaas wel, 2. Iedereen.

‘Superieur’

Landen als Indonesië lopen nou eenmaal wat achter op landen als Nederland. Dat kunnen we momenteel nog wel accepteren. Maar dat is ook waarom deze landen ons zien als het grote voorbeeld. Zij gaan naar de salon om hun huid bleker te maken zodat ze eruit zien zoals wij.

Op veel plekken van het land vragen de inwoners of ze met je op de foto mogen. Deze foto’s plaatsen ze met trots op hun Social Media kanalen zodat al hun vrienden kunnen zien dat ze met Westerse mensen in contact zijn. Want een relatie met een Westerse man of vrouw is de droom voor velen. Dan heb je toch wel echt de hoofdprijs binnen.

Bekruipt je al een gek gevoel? Want zo goed zijn we toch niet? Het stereotype ‘blanken zijn superieur’ leeft hier nog heel erg. Laten we daar eens op een positieve manier gebruik van maken! Want als wij een inspiratie kunnen zijn voor deze landen, dan kunnen we daar natuurlijk ook op inspelen. De SDG’s zijn namelijk niet alleen voor ons, maar voor iedereen wereldwijd.

De impact die je hebt op de wereld gaat veel verder dan alleen de directe effecten. Want de stappen die wij maken resulteren in stappen bij andere landen. Wij kunnen het goede voorbeeld geven. Want sinds wij als toeristen onze zorgen zijn gaan baren over de viezigheid in Indonesië, heeft de president een plan ingevoerd om een groot deel van het plastic te verbannen in 2019. Daarnaast gaan ze werken aan een recyclesysteem. Want Bali als populaire vakantiebestemming, dat willen ze natuurlijk zo houden!

Wees een voorbeeld

Dus ook al ben je niet in Indonesië, ben je niet van plan erheen te gaan of vind je het te ver weg om er bij stil te staan, wees bewust van het feit dat jouw acties een voorbeeld zijn voor anderen. Gebruik deze functie en maak niet alleen jouw omgeving beter, maar ook die van anderen.

Mocht je willen weten hoe je dat kan doen? Dan willen wij van Ten Stripes jou daar natuurlijk bij helpen. Want alleen is ook maar zo alleen en alleen kun je de wereld niet dragen. We kunnen samen de wereld weer mooier maken. En wie weet lig je dan straks daadwerkelijk op het strand van je dromen waar de duivelse plastic flesjes weer omgetoverd zijn in wonderschone schelpen.