Jim Collins introduceerde het concept van het “vliegwiel” in zijn boek “Good to Great”. Dit model toont hoe bedrijven van goed naar geweldig kunnen transformeren door consistente inspanning en vooruitgang.

Wat is het vliegwiel?

Stel je een gigantisch, zwaar vliegwiel voor. In het begin kost het veel moeite om het in beweging te krijgen. Elke duw lijkt weinig effect te hebben. Maar naarmate je blijft duwen, bouwt het vliegwiel momentum op. Uiteindelijk draait het bijna vanzelf en levert elke duw meer resultaat op.

De vijf kernprincipes van het vliegwiel

  1. Mensen: Het begint met de juiste mensen in je team, die gedreven en zelf gemotiveerd zijn. Ze hebben geen strenge controle nodig omdat ze intrinsiek gemotiveerd zijn.
  2. Gedisciplineerd denken: Dit houdt in dat je de harde realiteiten onder ogen ziet en vasthoudt aan je missie. Het betekent ook moedige en noodzakelijke beslissingen nemen, hoe moeilijk ook.
  3. Gedisciplineerde acties: Voer strategieën nauwgezet en consistent uit. Focus op de belangrijkste doelen zonder afleiding.
  4. Egoless leiderschap: Leiders die het succes van de organisatie boven hun eigen belang stellen, creëren een cultuur van gedeelde verantwoordelijkheid.
  5. Technologie accelerators: Gebruik technologie strategisch om het vliegwiel sneller te laten draaien en bestaande sterke punten te versterken.

Van weerstand naar momentum

De kracht van het vliegwielmodel ligt in de overgang van weerstand naar momentum. In het begin kost elke stap veel energie en levert weinig op. Maar door gedisciplineerd te blijven werken, bouw je momentum op. Uiteindelijk kost het minder energie en levert het meer resultaat op.

Hoe past Ten Stripes dit toe?

Bij Ten Stripes draait alles om consistentie en gedisciplineerde acties. Onze kernwaarden van gedrevenheid, authenticiteit en zorgzaamheid vormen de basis van onze missiegedreven marketing. Net als het duwen tegen een zwaar vliegwiel, maken we stapsgewijs impact. Onze Theory of Change helpt ons om jaarlijks onze strategie te evalueren en te verbeteren​​​​.

Onze missie om de nieuwe economie groter te maken dan de traditionele, en onze visie dat de nieuwe economie nu is, geven ons de focus om ons vliegwiel draaiende te houden en te versnellen.

Conclusie

Het vliegwiel van Jim Collins toont hoe consistente inspanningen leiden tot duurzame groei en succes. Bij Ten Stripes passen we deze principes toe om missiegedreven marketing tot leven te brengen, waardoor we positieve impact maken en onze klanten helpen geweldige merken te worden in de nieuwe economie.Nina Kort