Wist je dat de DISC-persoonlijkheidstest elk jaar door meer dan een miljoen mensen wordt gebruikt om samenwerking en communicatie op de werkplek te verbeteren? Deze tool helpt bedrijven om beter inzicht te krijgen in hun medewerkers en zorgt voor blijvende gedragsveranderingen die een positieve impact hebben op het hele team.

Wanneer je met iemand praat, kan jouw boodschap anders overkomen door zijn referentiekader en overtuigingen. Dit zorgt ervoor dat hij jouw woorden soms anders interpreteert dan je bedoelde. Hoewel je de manier waarop iemand denkt niet kan veranderen, kun je wel effectiever communiceren door rekening te houden met hoe die persoon behandeld wil worden.

In de zakelijke wereld werkt een standaard aanpak vaak niet. Iedereen communiceert namelijk op zijn eigen manier. Met DISC leer je hoe je deze verschillen kunt benutten om beter met elkaar samen te werken. In deze blog nemen we je mee in hoe je jouw communicatie kunt afstemmen op de vier DISC-profielen: Dominant, Invloedrijk, Stabiel, en Consciëntieus. Zo til je de communicatie binnen je team naar een hoger niveau!

De verschillende profielen in het kort

Dominant(D)
Mensen met een rood profiel zijn dominant, direct en resultaatgericht. Daarnaast zijn ze ambitieus, competitief en ongeduldig. Houd je boodschap kort en duidelijk. Ze willen snel beslissingen nemen, dus vermijd onnodige details en richt je op concrete acties.

Invloedrijk(I)
De invloedrijke gele types zijn enthousiast en sociaal. Zij houden van een persoonlijk tintje en willen graag samenwerken. Daarnaast zijn ze empathisch en creatief ingesteld. Praat met ze over ideeën en toon interesse in hun mening. Dit creëert vertrouwen en energie!

Stabiel(S)
Stabiele groene mensen zijn betrouwbaar en geduldig. Ze houden van duidelijkheid en zekerheid. Daarbij zijn ze vriendelijk en kunnen ze goed luisteren. Neem de tijd om je boodschap rustig en logisch over te brengen, zodat ze zich op hun gemak voelen en alles goed kunnen verwerken.

Consciëntieus(C)
Deze blauwe groep is nauwkeurig en analytisch. Ze waarderen feiten en cijfers. Ook vertonen ze perfectionistisch en afstandelijk gedrag. Zorg ervoor dat je alle details en argumenten helder kunt toelichten, want ze willen alles goed doordacht hebben voordat ze een beslissing nemen.

Of je nu een manager bent of een collega, het begrijpen van DISC kan je helpen om beter in te spelen op de communicatiebehoeften van je team. Zo zorg je niet alleen voor een prettigere samenwerking, maar ook voor meer succes op de werkvloer!

Het doel van DISC

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de vier DISC-profielen zeker niet bedoeld zijn om jezelf of anderen te categoriseren, maar juist om inzicht te geven in jouw gedragsprofiel. Hoe verhoudt zich dat tot anderen en op welke manier kun je afstemmen op de ander om de onderlinge communicatie te verbeteren. Het gaat om herkenning en inzicht, want van daaruit zet je de stap naar ontwikkeling (Van Houten, 2023). 

Bewustzijn vergroten

Een ander belangrijk voordeel is dat DISC-profielen bijdragen aan het vergroten van zelfbewustzijn. Wanneer medewerkers hun eigen gedragspatronen en die van anderen begrijpen, kunnen ze hun communicatie- en werkstijlen beter afstemmen op hun omgeving. Dit leidt niet alleen tot betere prestaties, maar zorgt ook voor een optimale functieaanpassing binnen het team (Bullwinkle, 2023).

Het inzicht in deze profielen biedt dus een concrete manier om effectiever te communiceren en samenwerken, wat de algehele prestaties van een organisatie bevordert. 

Nieuwe invalshoeken 

Ook bij conflicten biedt DISC een handige invalshoek. Het geeft inzicht in de verschillende perspectieven van je teamleden, wat helpt om elkaar beter te begrijpen en conflicten sneller op te lossen. DISC helpt verschillende communicatiestijlen en gedragsvoorkeuren van medewerkers inzichtelijker te maken. Dit kan leiden tot betere samenwerking en meer begrip onderling. Door deze strategieën toe te passen, verbeter je niet alleen de samenwerking, maar creëer je ook een harmonieuzere en effectievere teamomgeving (Murinier, 2024).

Het implementeren van DISC

Om DISC-gebaseerde communicatie effectief te implementeren, is het belangrijk om eerst te weten welke profielen je in je team hebt. Dit kan door medewerkers een DISC-test te laten doen. Vervolgens kun je hen trainen in hoe ze effectief kunnen communiceren met verschillende profielen. Het aanpassen van je communicatiekanalen, zoals het gebruik van e-mail, persoonlijke gesprekken of videoberichten, kan daarin ook helpen om aan ieders voorkeur te voldoen. Flexibiliteit in de communicatiestijl is hierbij essentieel. Moedig je team aan om hun stijl aan te passen, afhankelijk van met wie ze praten.

Kortom, het maken van een strategie is één ding, maar de uitvoering ervan is waar het écht om draait. Hier kan DISC een groot verschil maken. DISC gaat verder dan alleen communicatie: het helpt teams beter op elkaar af te stemmen en effectiever samen te werken. Hieronder lees je drie manieren waarop DISC kan helpen om je strategie succesvol uit te voeren (Dyer, 2024).

Zet de sterke punten van het team in

Stel je voor dat je een belangrijk doel toewijst aan iemand die goed is met details, terwijl de taak juist vraagt om snelle en gedurfde beslissingen. Met DISC leer je je team beter kennen, zodat je taken kunt toewijzen op basis van hun natuurlijke talenten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld iemand die goed is in beslissingen nemen aan het roer zetten of samenwerking stimuleren tussen verschillende teamleden, zodat iedereen zijn kracht kan benutten.

Voorkom conflicten door voorspelling

Elk teamlid werkt op zijn eigen manier, en dat kan soms voor wrijving zorgen. Terwijl de een snel tot actie wil overgaan, zoekt een ander juist naar stabiliteit en zekerheid. Door te begrijpen hoe je teamleden werken, kun je mogelijke knelpunten van tevoren inschatten. Dit geeft je de kans om proactief gesprekken te voeren en oplossingen te bedenken voordat er problemen ontstaan. Zo blijft het team gefocust op het behalen van de gezamenlijke doelen.

Motiveer het team op de juiste manier

Iedereen werkt het best als ze taken krijgen die aansluiten bij hun natuurlijke voorkeuren. De een wordt enthousiast van het leiden van creatieve sessies, terwijl een ander liever zelfstandig werkt aan een meer analytische oplossing. Met DISC kun je de juiste persoon voor de juiste taak kiezen, waardoor de motivatie en betrokkenheid in je team toeneemt.

Conclusie

Het boek Omringd door idioten van Thomas Erikson kan als hulpmiddel dienen om de verschillende DISC-profielen van jezelf en anderen te herkennen. Dit boek beweert niet volledig te zijn over hoe mensen communiceren. Mensen zijn complexer dan cijfers en kunnen niet zomaar berekend worden. Zelfs de meest eenvoudige persoon is ingewikkelder dan een boek kan beschrijven. Maar door de basis van communicatie te begrijpen, kunnen we wel grote fouten vermijden.

Zoals hierboven is weergegeven, biedt het gebruik van DISC-profielen in de communicatie binnen een organisatie tal van voordelen. Het kan de samenwerking en productiviteit in het team verbeteren, misverstanden en conflicten verminderen, en de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers verhogen. Uiteindelijk leidt dit tot een effectievere organisatie.

Terwijl je jouw communicatiestijl aanpast aan verschillende DISC-profielen, is het belangrijk om authentiek te blijven en de unieke stem en waarden van je bedrijf te behouden. Door deze strategieën te volgen, creëer je een inclusieve en effectieve werkomgeving, wat leidt tot betere relaties, hogere productiviteit en meer succes.

DISC helpt je niet alleen om de unieke kwaliteiten van je teamleden te herkennen, maar ook om deze op de best mogelijke manier in te zetten. Door beter inzicht in jezelf en je collega’s, ontstaat er een soepelere samenwerking en worden doelen sneller en efficiënter behaald. 

Met DISC haal je dus niet alleen het beste uit je strategie, maar bouw je ook een sterk en goed afgestemd team!

 

Literatuurlijst

Erikson, T. (2023) Omringd door idioten: Inzicht in de vier gedragstypes (of: Hoe hen te begrijpen die niet begrepen kunnen worden. HarperCollins.

Bullwinkle, K. (2023, 30 januari). DiSC profile definition. https://www.discprofiles.com/disc-profile-definition/

Dyer, C. (2024, 3 juni). 3 Ways DISC Improves Strategy Execution. https://www.rhythmsystems.com/blog/three-ways-disc-improves-strategy-execution/ 

Murriner, P. (2024, 26 juli). How To Use DISC In The Workplace To Strengthen Performance: A Leader’s Guide. Cloverleaf. https://cloverleaf.me/blog/disc-in-the-workplace/

Van Houten, I. (2023, 31 augustus). DISC profiles | DISC Boulevard. DISC Boulevard. https://discboulevard.com/en/disc-profiles/

 

 

Iris Kaper