B2B Customer Journey

De B2B-klantreis in het tijdperk van onmiddellijke bevrediging

Wat is een B2B-klantreis?

Een B2B-klantreis is het proces dat een bedrijf doorloopt voor, tijdens en nadat het een klant is van een ander bedrijf . De customer journey map is de visuele weergave van dit proces.

Het begint met marktsegmentatie, wat inhoudt dat je inzicht krijgt in wat voor soort klanten je hebt en hoe ze zich gedragen. Vervolgens probeert je de behoeften van je klanten te begrijpen. Ze willen weten met welke uitdagingen hun eigen klanten worden geconfronteerd en gebruiken die informatie voor hun marketingstrategie.

Welke invloed heeft elke fase op uw marketingcampagnes?

Marketingcampagnes zullen nooit meer hetzelfde zijn. Er zijn veel veranderingen en ontwikkelingen in de marketingsector, en met name B2B-marketing evolueert naar een meer gepersonaliseerde en datagestuurde toekomst.

Sinds het begin van marketing, werd ons geleerd dat het belangrijk is om je doelgroep te kennen voordat je marketingstrategieën maakt. Maar in de wereld van vandaag is het meer dan alleen weten wie ze zijn – je moet ook weten wat ze leuk vinden.

Bij B2B-marketing gaat het erom relaties op te bouwen met potentiële klanten en hen iets te bieden wat ze echt willen – niet alleen wat je bedrijf hen wil verkopen.

Hoe de B2B-klantreis door de jaren heen is geëvolueerd

De B2B-klantreis is in de loop der jaren geëvolueerd om rekening te houden met de veranderende behoeften van de klanten. Het is belangrijk voor marketeers om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en innovatieve manieren te vinden om ze aan te pakken.

Traditioneel waren marketingcampagnes voor B2B’s productgedreven. Tegenwoordig zijn marketingcampagnes echter meer gericht op door de klant geleide activiteiten, zoals het genereren van leads en het krijgen van feedback van potentiële klanten. Marketeers proberen verschillende kanalen te gebruiken, zoals e-mail, websites, sociale-mediaplatforms enz., om hun prospects te bereiken en om te zetten in leads.

Wat zijn de best practices van B2B-marketingstrategieën?

Bij het opstellen van een marketingstrategie komt veel kijken. Een van de belangrijkste aspecten is het begrijpen van je doelgroep of buyer persona. Je moet ook beslissen welke kanalen je het beste kunt targeten. Het is niet altijd nodig om alle beschikbare kanalen te gebruiken, maar je moet op zijn minst begrijpen welke het meest effectief zijn voor je bedrijf.

Het is van cruciaal belang dat je doelen stelt en deze voortdurend meet om ervoor te zorgen dat je strategieën effectief werken. Je kunt ook overwegen om webinars of andere online evenementen te gebruiken om leads te genereren, omdat deze voor dit doel meestal kosteneffectiever zijn dan live-evenementen.

De impact van de B2B-klantreis op de marketingstrategie

Een toenemend aantal bedrijven maakt een verschuiving van een traditionele B2C-klantreis naar een meer B2B-benadering van marketing. Ten eerste hoeven ze zich geen zorgen meer te maken over het maken van flitsende reclamecampagnes die aanslaan bij het grote publiek. In plaats daarvan hoeven ze zich alleen maar te concentreren op hun doelgroep en relevante inhoud te creëren op basis van hun behoeften. Dit betekent dat ze gemakkelijker de aandacht van mensen kunnen trekken en hen kunnen overtuigen om zaken met hen te doen.

Uw bruikbare checklist voor het optimaliseren van je B2B-marketingstrategie in 2022

Hier zijn 4 bruikbare tips om je B2B-marketingstrategie in 2022 te optimaliseren:

  • Wees meer strategisch en minder tactisch: denk na over de reis van je klant en hoe je elk contactpunt kunt optimaliseren.
  • Investeer in het ontwikkelen van inhoud die waardevol is voor je klanten: inhoud zoals whitepapers, how-to-artikelen, handleidingen, blogposts en webinars werken allemaal om vertrouwen bij de klant te creëren.
  • Investeer in het opbouwen van echte relaties: deze is moeilijk, maar het loont echt. De sleutel hier is om je te concentreren op regelmatige contactmomenten en om op persoonlijk niveau met klanten om te gaan.
  • Houd een open geest als het gaat om nieuwe technologieën: AI en machine learning zullen in de toekomst een belangrijke rol spelen in marketingstrategieën.