11 dingen waar je geen talent voor nodig hebt

11 dingen waar je geen talent voor nodig hebt

In vacatures vind je vaak de vraag naar bepaalde talenten of vaardigheden. Soms is de lijst zo lang, dat je al moet slikken bij het aanzicht. ‘Ik ga nooit aan al die eisen voldoen’, is het eerste wat door je hoofd spookt.

Niet getreurd! Voor sommige dingen heb je geen talent nodig. Sterker nog, dit zijn 11 dingen die je sowieso zeer goed kunt uitvoeren als je een beetje je best doet.

Extra je best doen

Voor de volgende 11 dingen heb je geen talent nodig, maar hoef je alleen wat extra je best te doen.

 1. Op tijd komen. Sommige mensen zijn áltijd te laat (misschien is dat ook wel een talent…), maar zeker bij een sollicitatie is dat not done. Heb je een klok, wekker en telefoon? Dan moet op tijd komen geen probleem zijn.
 2. Je open en nieuwsgierig opstellen. Doorvragen, interesse tonen en meer willen weten? Heb je geen talent voor nodig! Daarnaast word je er zelf niet alleen beter van, maar zal jouw gesprekspartner ook graag met jou in gesprek gaan en blijven.
 3. Eerlijk zijn. Iedereen gebruikt wel eens een leugentje om bestwil. Maar eerlijk zijn over de grote dingen, dat is belangrijk! Vind je iets niet leuk? Zie je iets liever anders gaan? Gewoon zeggen.
 4. 100% verantwoordelijkheid nemen. Je bent te allen tijde 100% verantwoordelijk voor je eigen acties en daden. Als je dit weet en je hier ook naar handelt, heb je altijd een puntje meer bij de mensen om je heen.
 5. Complimenten aan anderen geven. ‘Wat zie je er goed uit vandaag!’, ‘Toffe schoenen heb je aan!’, ‘Goed werk geleverd!’. Een complimentje is zo gemaakt, maar kan heel belangrijk zijn voor de ander. Gewoon doen dus, heb je geen talent voor nodig.
 6. Afspraken nakomen. Heb je een afspraak gemaakt, doe dan ook je best om je daaraan te houden. Lukt dat echt niet, laat dit dan tijdig weten en geef aan wanneer je wél kunt of iets af hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor afspraken met jezelf.
 7. Positief denken en handelen. Een glas halfvol is altijd gezelliger dan een glas halfleeg. Probeer ook eens een positieve draai te geven aan dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld: in plaats van ‘Sorry dat ik te laat ben’, zeggen ‘Bedankt voor het wachten!’. Klinkt een stuk positiever.
 8. Luisteren naar anderen. Luisteren en laten uitpraten zijn vaardigheden waar je geen talent voor nodig hebt. Dit wordt echter vaak vergeten omdat men alleen een eigen verhaal wil mededelen. Zonde, want zo mis je misschien belangrijke informatie of signalen waar je écht wat mee kunt. Luisteren, verwerken, nadenken en reageren!
 9. Hart voor de zaak hebben. Het is misschien niet jouw bedrijf, maar wat houd je tegen om te werken alsof dat het wel is? Hun succes is toch ook jouw succes? Samen groei je sky-high!

 10. Feedback geven en ontvangen. Feedback krijgen is niet altijd leuk, bij Ten Stripes noemen we het zelfs een gratis cadeautje. Neem feedback niet te persoonlijk, haal eruit waar jij je in kan vinden en ga ermee aan de slag. Je wordt er alleen maar beter van! Feedback geven? Laat dan altijd weten hoe jíj je ergens over voelt, in plaats van dat je de ander ergens van ‘beschuldigt’.
 11. Moed en lef tonen: soms mag je best een beetje brutaal zijn door ergens tegenin te gaan of je mening te geven. Dit kan zelfs een onverwachts positieve wending geven aan een gesprek! Probeer natuurlijk wel altijd tactvol te zijn.

Ik heb geen/wel talent

Met welke dingen, waar je geen talent voor hebt, ga jij aan de slag? Ben je altijd te laat of zou je soms wel wat meer lef mogen tonen? Je weet nu dat je er geen talent voor nodig hebt, maar gewoon een stapje extra moet zetten. Succes!