Het Centrum voor Psychotherapie, onderdeel van GGz Centraal, richt zich op geestelijke gezondheidszorg in Midden-Nederland. Met een landelijke positie biedt het centrum hoog gespecialiseerde zorg voor vroegkinderlijk trauma, angst- en dwangstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. In 2017 zijn deze diagnostische categorieën samengevoegd om synergie te creëren en de organisatie te versterken.
Over de case
Het Centrum voor Psychotherapie in Ermelo streeft naar een TOPGGz-certificering (inmiddels is deze certificering gehaald), wat inhoudt dat het centrum de hoogste kwaliteit van zorg biedt. Het was echter een uitdaging om een gezamenlijke visie en missie te formuleren en deze door de hele organisatie te implementeren. Ten Stripes werd benaderd om hierbij te helpen. “Wij zijn op inhoud gedreven, maar het vormgeven van een visie en missie en dit vertalen naar de ontwikkeling van de organisatie was een uitdaging voor ons,” vertelt Rosita Vos, werkzaam bij het Centrum voor Psychotherapie in Ermelo. “We hadden externe hulp nodig om ons beter te profileren op de markt.”
De uitdaging
De grootste uitdaging was het verenigen van verschillende afdelingen, die voorheen zelfstandig functioneerden, en een gezamenlijke visie en missie te creëren. De zorgprofessionals waren vooral gericht op hun inhoudelijke werk en hadden moeite met het profileren van de organisatie en het uitdragen van een gezamenlijke cultuur. “Alle afdelingen hiervoor waren zelfstandig en hadden al een idee wat zij voor betekenis waren,” zegt Rosita. “Dan zet je het bij elkaar en dan ben je zoekende naar wat nou het geheel is. We wilden richting TOPGGz gaan en echt alle teams mee krijgen, wat veel werk vergde.”
De aanpak van Ten Stripes
Ten Stripes begon met een grondige analyse van de behoeften van het Centrum voor Psychotherapie en betrekt de medewerkers vanaf het begin bij het proces. Rosita vertelt: “Ze hebben ons vanaf het begin af aan er heel goed bij betrokken. Ze namen ons mee en gaven advies hoe zij het zouden aanpakken.”
Er werd een kernteam gevormd, medewerkers werden geïnterviewd en er werden enquêtes gehouden om een breed gedragen basis voor de nieuwe visie en missie te creëren. “We hebben een wat kleiner missiegedreven team samengesteld, dat werd begeleid door Ten Stripes om de vertaling te maken op de werkvloer,” vertelt Rosita.
Strategische sessies en workshops hielpen de medewerkers om te begrijpen wat de organisatie doet en waarom. Ten Stripes zorgde voor consistente communicatie intern en extern en de nieuwe koers werd in de praktijk doorgevoerd. “Je moet goed voelen en geloven waar je als organisatie voor staat en dat kun je niet beter overbrengen naar de medewerkers dan met zo’n missiegedreven team,” aldus Rosita.
Het resultaat
“Ten Stripes heeft een methode, en dat werkt,” zegt Rosita. Het Centrum voor Psychotherapie heeft een duidelijke visie en missie kunnen formuleren en implementeren, waardoor alle medewerkers een gemeenschappelijk doel voor ogen kregen. Rosita merkt op: “We zijn echt één centrum geworden. Het proces heeft lang geduurd, maar dat heeft gemaakt dat iedereen wel weet van hier staan we voor. Je draagt het daardoor ook meer uit.”
Dit was cruciaal voor het behalen van het TOPGGz-certificaat en leidde tot verbeterde management- en overlegstructuren binnen de organisatie. “Het management is verstevigd. Met alles wat je doet, neem je mee wat is opgesteld door Ten Stripes,” aldus Rosita.
Daarnaast heeft de nieuwe aanpak gezorgd voor een natuurlijk verloop van medewerkers en het aantrekken van nieuwe sollicitanten die zich aangetrokken voelen tot de nieuwe waarden en missie van het centrum. “Je ziet af en toe wat weerstand en verzet, maar je ziet ook juist hele mooie samenwerkingen. We zijn wat meer een geheel. Je houdt de mensen over die deze missie ook dragen,” zegt Rosita.
De samenwerking met Ten Stripes heeft geleid tot een versterkte identiteit en een verbeterde marktpositie voor het Centrum voor Psychotherapie. “Ten Stripes heeft geholpen om de organisatie beter te profileren en een sterke, gezamenlijke cultuur te creëren. De impact is nu misschien nog niet helemaal zichtbaar, maar je ziet het wel aan hoe je uitvoering geeft aan het geheel. Je bent het nu echt allemaal samen,” concludeert Rosita.