Van sunday scaries naar werkgeluk.
Wat is jouw mood op de zondagavond? Denk jij: “Het is bijna maandag, jeej ik mag weer!” en “Oh wat heb ik er zin in deze week…” of heb je eerder last van de sunday scaries?
Vandaag is de werelddag voor gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Iedereen heeft wel eens een baaldag of een moment waarop ze denken: “Nou, vandaag even niet hoor.” Maar over het algemeen is het belangrijk dat je je veilig voelt op werk en dat je een gezonde werksfeer kunt ervaren. Een sociaal veilige werkomgeving stimuleert namelijk niet alleen jouw persoonlijke instelling voor je werk, dus dat je je gelukkig of gewaardeerd voelt, maar het heeft ook veel effect op hoe goed jij je werk kan doen.
In dit blog leggen wij uit wat sociale veiligheid op de werkvloer precies is, wat het te maken heeft met impact en hoe jij als ondernemer de veiligheid en gezondheid van je medewerkers kunt analyseren, verbeteren en waarborgen.
Wat is sociale veiligheid?
Onder sociale veiligheid verstaan we eigenlijk dat je als persoon je veilig en beschermd genoeg voelt in een sociale situatie. Dit is cruciaal in een werkomgeving. Binnen een werkomgeving moet jij namelijk optimaal kunnen functioneren. Wanneer je dit gevoel van sociale veiligheid ervaart, draagt dit bij aan je productiviteit.
Helaas is dit niet de regel voor de meeste ondernemingen. Ongewenst gedrag en seksueel getinte opmerkingen creëren een onveilige werkomgeving. Steeds vaker wordt ongewenst gedrag op de werkvloer gesignaleerd. Recentelijk zijn er in het nieuws ook veel situaties aan het licht gekomen waarbij grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer plaatsvond. Dit wil je uiteraard als onderneming voorkomen.
Volgens de Arbo Unie wordt de focus van een veilige werkomgeving vaak op het fysieke gedeelte gelegd. Dat wil zeggen: ergonomische stoelen, comfortabele lunchplek en een geweldige laptop. Maar daar wordt vaak de sociale veiligheid van de werkplek niet in meegenomen. Dit is wel belangrijk omdat het namelijk effect heeft op het resultaat wat een medewerker op kan leveren. Leiderschap en leidinggevenden hebben hier een belangrijke rol in te spelen. Je wilt natuurlijk als leidinggevende dat iedere werknemer sociale veiligheid ervaart. Goed werkgeverschap is daarom een cruciaal onderdeel van het creëren van een sociaal veilige werkomgeving.
Veilig werken met een gezamenlijke missie
Impact maken staat bij Ten Stripes hoog op de agenda. De Nieuwe Economie groter maken dan de traditionele is onze missie en daarbij ligt een positieve impact maken in de kern. Wij vinden het belangrijk om onze medewerkers een veilige werkomgeving te bieden zodat ze ook ruimte vinden om positieve impact te maken. Onze missie draagt daaraan bij. Een missie heeft namelijk een belangrijke functie. Zoals we in onze missie blog uitleggen:
“Een missie beschrijft wat een bedrijf nastreeft en is van toepassing op de huidige situatie. De missie schetst een perfecte wereld. Een wereld die nét niet te realiseren valt, maar waar je langzamerhand wél steeds dichter naar toe werkt. Zo groot, dat het net niet haalbaar is, maar klein genoeg om er toch mee aan de slag te kunnen.”
Door deze missie door te vertalen naar je team, krijg je een gezamenlijk doel. Als een medewerker met hart en ziel in die missie gelooft, heeft die persoon ook het gevoel dat ze het voor een groter doel (een missie dus) doen.
Wanneer je een veilige werkomgeving creëert, komt er dus meer ruimte om dit soort elementen toe te passen. Maar dit begint en eindigt bij het onderzoeken naar de status van het gevoel van veiligheid en geluk op de werkvloer. Laten we er eens induiken hoe Ten Stripes dit doet.
Voorbeeld: hoe doet Ten Stripes dit?
Werkgeluk is een belangrijk onderdeel van de werksfeer bij Ten Stripes. Daarom hebben wij ook een speciale functie in het leven geroepen om dit in de gaten te houden, namelijk: Chef Werkgeluk. Deze chef houdt zich wekelijks bezig met het monitoren van speciale data, zoals verjaardagen, maar ook met het dagelijkse werkgeluk van alle medewerkers.
Elk kwartaal komt er een werkgeluk enquête die alle medewerkers moeten invullen. Deze enquête wordt vervolgens geanalyseerd en de resultaten worden gepresenteerd aan het team. Op deze manier is iedereen op de hoogte van wat er speelt. Deze open cultuur zorgt ervoor dat er ruimte is voor discussie, maar ook voor verbetering.
Naast deze enquête zijn er meer waarden waar Ten Stripes als bedrijf volledig achterstaat en die doorvertaald worden naar het team en de cultuur van ons bedrijf. Deze waarden dragen bij aan de veilige werkomgeving bij Ten Stripes.
Hieronder noemen we er drie:
- Fouten maken
Fouten maken hoort er nou eenmaal bij. Er moet ruimte zijn voor fouten en om te leren. Punt vijf van het Manifest benadrukt dit ook: “[Ons kantoor] is een plek om te presteren en jezelf te ontwikkelen, maar ook […] waar je fouten mag maken.”
En zoals Bart Joling, onze directeur, dat altijd mooi verwoordt: “Zonder wrijving geen glans!”
- Jezelf kunnen zijn
Psychologische vrijheid staat bij Ten Stripes hoog in het vaandel. Als je je contract tekent bij Ten Stripes als medewerker staan er een aantal belangrijke statements bovenaan, waaronder dat je iedereen de ruimte gunt om zichzelf te zijn. Maar jezelf kunnen zijn, kan alleen in een veilige omgeving. En daar zorgen we samen voor als collega’s!
- Vrij nemen wanneer het nodig is
Bij Ten Stripes hebben alle medewerkers onbeperkt vakantiedagen. Je denkt misschien “Whaaaaaat?” Maar ja, het is waar. Dit wekt een gevoel van vertrouwen en geeft jou als medewerker de verantwoordelijkheid om je eigen vrije tijd in te plannen. Als jij namelijk een extra dag nodig hebt om even bij te komen waardoor je de week erna weer helemaal goed aan het werk kan en productief kan zijn, is dat ‘t meer dan waard.
Nu heel praktisch: hoe ga je naar een sociaal veilige werkomgeving?
Een veilige, fijne en gezonde werkplek maken gaat natuurlijk niet van de één op andere dag. Iedere werkgever wil een veilige omgeving maken voor werknemers. Hier komt vertrouwen bij kijken en dat heeft tijd nodig om op te bouwen. Als je een groot, volwassen bedrijf hebt die al 50 jaar hetzelfde doet, kan het zijn dat er bepaalde onderdelen moeilijk zijn om door te voeren vanwege gestandaardiseerde processen of ingewikkelde organisatiestructuren. Daar tegenover staan piepjonge bedrijven die van niks opeens met 20 medewerkers zitten zonder HR beleid. Beide scenario’s biedt kansen maar levert ook zeker uitdagingen op.
Wat zijn nou concrete stappen die je kunt zetten om de gezondheid en veiligheid van je medewerkers te waarborgen en te onderzoeken? Om deze stappen te identificeren, moet je meer weten van je medewerkers. Zoals we hierboven al hebben genoemd, nemen wij elk kwartaal een werkgeluk enquête af bij de medewerkers. Op basis van deze enquête bepalen we wat er moet veranderen en vervolgens hoe we dat gaan doen.
Als je een enquête opzet, is het handig om te zien waar er verbeterpunten liggen. Wij gebruiken de volgende categorieën:
1) Autonomie
2) Voldoening
3) Zingeving
4) Competentie
5) Waardering
6) Werksfeer
Op basis van deze categorieën stel je vragen aan je medewerkers en heb je daadwerkelijk de mogelijkheid om te meten in hoeverre mensen gelukkig zijn op werk en waar ruimte voor verbetering ligt.
Jouw bedrijf, een veilige werkplek
Een veilige werkplek maken is niet zo een-twee-drie gerealiseerd. Het is belangrijk om een altijd spiegel voor te blijven houden zodat je als bedrijf blijft ontwikkelen en luistert naar de behoeftes van je medewerkers. Onderzoek doen naar het werkgeluk van je medewerkers zijn hierbij belangrijke stappen om te zetten. Daarnaast is het instellen van een vertrouwenspersoon ook een belangrijke stap.
Een vertrouwenspersoon biedt namelijk een veilige plek voor werknemers om conflicten te melden. Maar het is ook een fijne en veilige manier om bepaalde onderwerpen aan te snijden, zoals de behoefte aan werkplezier of ongewenst gedrag.
Bij Ten Stripes zijn we echt niet perfect, maar we streven er wel naar om naar elkaar te luisteren en te zorgen dat iedereen een fijne en veilige werkplek heeft; zowel mentaal als fysiek.
Wil jij eens met iemand sparren over een werkgeluk enquête of hoe je op andere manieren intern kan communiceren naar je medewerkers? Neem dan contact op met een van onze specialisten.