De wetenschap is uitgespeeld

Als de wetenschap is uitgespeeld, zijn de marketeers aan zet.

Toch?!

We zijn bij Ten Stripes ons bewust van het imago van de gemiddelde marketeer. Das nait best…

En wij zouden onszelf niet zijn als we daar geen positieve slinger aan willen geven. Want ons menselijke brein heeft meer positiviteit nodig, zoals ik al eerder schreef in mijn whitepaper over duurzaam consumentengedrag

Een korte samenvatting van die whitepaper. Om een verandering serieus te overwegen moet ons brein ontvankelijk zijn voor de boodschap. Anders zetten we onze hakken in zand. De ideale formule hiervoor is 1 op 3 tot 1 op 11 negatieve vs. positieve berichten. Negatieve boodschappen hebben dus wel degelijk nut, ze zorgen namelijk voor een realiteitscheck. 

Ok, tot dusverre de samenvatting.

Met veel bewondering lees ik de artikelen van Kees Klomp. Dank voor je prachtige passie en bevlogenheid Kees!

Echter merk ik dat ik soms wat weemoedig wordt van de negativiteit. Nu de hele wereld bewust is van de fictieve komeet die op ons af dendert in de vorm van alles wat met klimaatverandering te maken heeft (dank daarvoor Leonardo DiCaprio), is nu het moment aangebroken om de wereld te overspoelen met succesverhalen. 

En ja, met af en toe een negatieve boodschap, zodat we wel bij de realiteit blijven.

Waarom is de wetenschap uitgespeeld?

We weten wát er aan de hand is. We weten hóe we het op moeten lossen. We weten wíe het kan oplossen en we weten wáárom we het moeten oplossen. Maar waarom doen we het dan nog niet?

Dat beschrijft dit artikel heel mooi. Hierbij even de belangrijkste conclusie om het je iets makkelijker te maken:

‘I used to think the top environmental problems were biodiversity loss, ecosystem collapse and climate change. I thought with 30 years of good science we could address those problems. But I was wrong. The top environmental problems are selfishness, greed and apathy; and to deal with those we need a spiritual and cultural transformation – and we scientists don’t know how to do that’. 

-Gus Speth, Former president World Resources Institute, co-founder of Resources Defense Council. 

Wetenschappers hebben ons geholpen het probleem te adressen. Maar wetenschappers weten niet hoe ze die grootschalige gedragsverandering kunnen beïnvloeden. 

Oke, wat moeten we dan doen?

Om een grootschalige gedragsverandering teweeg te brengen, waarbij we andere extrinsieke motivaties dan geld moeten hebben en meer varen op onze intrinsieke motivatie, hebben we mensen nodig die daarin gespecialiseerd zijn. 

En wie kunnen dat beter dan marketeers? Marketeers zijn immers de beste in het vertellen van verhalen en weten hoe je op een grote schaal groepen mensen kan beïnvloeden. 

Ik zal als eerste erkennen dat we in het huidige systeem hebben geleerd dat we onze marketing talenten met name leren in te zetten voor het verkopen van producten. Al brengen we daar met Ten Stripes natuurlijk een verandering in teweeg. Maar wat nou als we als Groningse marketeers het voortouw nemen om deze skills ook inzetten voor het verkopen van een beter idee, plan of systeem?

Als je dit als marketeer leest, voel je gerust aangesproken.

Wij zullen in ieder geval weer ons stinkende best doen om de transitie naar een nieuwe economie aan te jagen.

Voorbeelden van grootschalige beïnvloeding

Coca Cola heeft hoe we de hedendaagse Kerstman zien wereldwijd veranderd. Bol.com heeft babyboomers overtuigd dat online kopen helemaal niet eng is. Airbnb heeft de manier waarop we reizen radicaal veranderd. Uber heeft het vertrouwen in taxi’s hersteld. Tony’s heeft AH en Lidl overtuigd om hun cacao keten te gebruiken. Niet louter positief, maar het laat wel zien dat als je waarde toevoegt in de keten, dat grootschalige gedragsverandering mogelijk is.

Het is dus mogelijk!

Wil je weten hoe we jou daarbij kunnen helpen?