De kracht van verhalen: hoe storytelling de customer journey vormgeeft

In de wereld van marketing draait alles om het creëren van connecties. Connecties die diep gaan en blijvende indrukken achterlaten bij klanten. Een handige manier die marketeers hebben ontdekt om deze connecties te maken, is storytelling. Verhalen zijn al heel erg lang de manier waarop we betekenis geven aan onze ervaringen, onze geschiedenis delen en verbinding maken met anderen. Denk bijvoorbeeld aan de grotschilderingen die ons verhalen vertelden uit de tijd van jagers en verzamelaars, of het sprookje van Assepoester, die je leerde dat je moet vechten voor wat je verdient. Ook in de moderne zakenwereld heeft storytelling zich bewezen als onmisbaar, om de customer journey te verbeteren en de betrokkenheid van klanten te vergroten.

Storytelling

Maar, wat is storytelling nou precies? Storytelling draait om het vertellen van meeslepende verhalen die een diepe verbinding met het publiek tot stand brengen. Het gaat niet alleen om het promoten van producten of diensten. Het gaat ook om het delen van de missie, visie en kernwaarden van het merk op een manier die mensen raakt en inspireert. Het draait om het creëren van een emotionele band die klanten aantrekt, betrekt en hen motiveert om deel uit te maken van het verhaal van het merk.

Emotionele connectie

Een van de belangrijkste dingen van storytelling is dat het mensen echt raakt. Mensen onthouden geen lijsten met alle producteigenschappen, maar wel de emoties die ze voelen bij een verhaal. Merken die in staat zijn om die emotionele verbinding te leggen, kunnen langdurige relaties opbouwen met hun klanten.
Neem bijvoorbeeld Nike, een merk dat bekend staat om zijn krachtige verhalen. Hun campagnes gaan niet alleen over sportschoenen. Ze vertellen verhalen over doorzettingsvermogen, moed en de kracht van het menselijk potentieel. Door deze emotionele connectie weten ze een diepe band te creëren met hun doelgroep.

 

Versterken van de customer journey door storytelling

Storytelling speelt een belangrijke rol in elke fase van de customer journey. Vanaf het allereerste moment dat mensen in aanraking komen met een merk, tot aan het moment waarop ze beslissen om iets te kopen.

See

Door middel van verhalen kunnen merken de aandacht trekken van potentiële klanten en hen meenemen in het verhaal dat ze vertellen. Dit kan gebeuren via verschillende kanalen, zoals sociale media, blogs, video’s en reclame.
Stel je voor dat je door je sociale media bladert en een video tegenkomt van Nike. De video vertelt het verhaal van atleten die obstakels overwinnen en hun dromen achternagaan. Deze video trekt meteen je aandacht en neemt je mee in het verhaal van doorzettingsvermogen en prestatie.

Think

Tijdens het nadenken over een aankoop kunnen merken verhalen gebruiken om klanten beter te informeren over hun producten of diensten. Door verhalen te vertellen die laten zien waarom hun producten anders zijn dan die van concurrenten, kunnen merken echt opvallen.
Je bent op zoek naar nieuwe hardloopschoenen en begint onderzoek te doen naar verschillende merken. Terwijl je door de website van Nike bladert, kom je verhalen tegen van andere hardlopers die hun persoonlijke ervaringen delen met Nike schoenen. Deze verhalen benadrukken de duurzaamheid, comfort en prestaties van de schoenen, waardoor Nike opvalt als een merk dat echt om de behoeften van de klant geeft.

Do

Als klanten klaar zijn om een beslissing te nemen, kunnen verhalen hen helpen bij het maken van die keuze. Verhalen van andere klanten, succesverhalen en voorbeelden kunnen potentiële klanten geruststellen en hen het vertrouwen geven dat ze de juiste beslissing nemen door voor dit merk te kiezen.
Na het lezen van verschillende positieve ervaringen en verhalen van andere klanten, neem je de beslissing om een paar Nike-hardloopschoenen te kopen. Je voelt je gerustgesteld door de ervaringen van anderen en hebt vertrouwen in je keuze voor Nike.

Care

Zelfs nadat de aankoop is gedaan, blijft storytelling handig om klanten te betrekken en te behouden. Merken kunnen klanten blijven betrekken door persoonlijke verhalen, exclusieve aanbiedingen en door in contact te blijven met hun gemeenschap.
Nadat je de schoenen hebt gekocht, blijft Nike je betrekken bij hun merk door middel van gepersonaliseerde e-mails met tips voor training, uitnodigingen voor exclusieve evenementen en verhalen van andere atleten die je blijven inspireren om je doelen na te streven. Deze voortdurende betrokkenheid versterkt je band met het merk en zorgt ervoor dat je loyaliteit blijft groeien.

Conclusie

In een wereld waarin consumenten voortdurend worden overspoeld met reclame, is storytelling een krachtig middel geworden om op te vallen en écht impact te maken. Door verhalen te vertellen die ons raken, onze verbeelding stimuleren en de kernwaarden van het merk uitstralen, kunnen merken de customer journey versterken en langdurige relaties opbouwen met hun klanten. Het gaat niet alleen om reclame maken, maar om het creëren van een diepe band die verder gaat dan alleen een aankoop. Het gaat om het opbouwen van een betekenisvolle connectie die blijft hangen in het hart en in de gedachten van de consument.

Nina Kort